Duitse WO2 militaire radio's.

Feldfernschreiber

De Hellschreiber (eigenlijk Typerbildfeldfernschreiber genoemd) was een op facsimile gebaseerde teleprinter uitgevonden door de Duitser Rudolf Hell, die midden twintigste eeuw voornamelijk werd gebruikt op storingsgevoelige telefoonlijnen.

Een bijzondere toepassing was tot ver in de jaren 1980 het uitzenden van radioberichten naar de pers. Tegenwoordig wordt de Hellschreiber nog sporadisch door radiozendamateurs gebruikt, waarbij de mechanische machines veelal vervangen zijn door computerprogramma's.

De Hellschreiber verzend tekst door elk karakter op te delen in een raster van 7 bij 7 punten (pixels), om deze 49 beeldpunten vervolgens één-voor-één sequentieel te versturen. Dit principe week af van de normale teleprinter waarbij elk karakter in de vorm van een Baudotcode wordt verstuurt. Omdat bij de Hellschreiber gebruik maakte van een raster kon deze ook overweg met bijvoorbeeld Cyrillisch, Chinees en andere Aziatische talen.

De gehele datastroom vindt plaats met een snelheid van 122½ Baud, ofwel 2½ teken per seconde. Omdat de tekst afgedrukt werd op een doorlopende rol papier was er geen beperking in het aantal karakters.

Alle uitvoeringen van de Hellschreiber drukten de ontvangen karakters twee keer af, de ene onder de andere (ze werden maar eenmaal verzonden). Deze specifieke functionaliteit zorgde ervoor dat als de zender en ontvanger asynchroon liepen, waardoor de karakters scheef afgedrukt worden, de tekst desondanks toch leesbaar bleef. Van de twee afgedrukte karakters was altijd één compleet karakter leesbaar.

De feldfernschreiber was een ontwikkeling voor de Wehrmacht uit 1935. De kast is voorzien voor draagriemen want het was de bedoeling de feldfernschreiber ten velde te gebruiken, dus draagbaar.

De feldfernschreiber was aansluitbaar op telefoonlijnen maar ook en vooral op radio's.

Het toestel is in wezen een Siemens & Halske ontwerp. Er waren natuurlijk meerdere leveranciers van onderdelen, componenten en eindassamblage fabrieken. Daarom dat één feldfernschreiber onderdelen kan hebben van verschillende fabrikanten en jaargangen.

Een feldfernschreiber bestaat uit de volgende onderdelen : kast, deksel, motor, printer, keyboard, electronica en opbergplaats voor de papierrollen.

Ik kan verder verwijzen naar de site van Frank (N4SPP) over de feldfernschreiber: Frank's site

 

Kenmerken

 
Merknaam
Ontwerp : Siemens & Halske,Mende, TeKaDe (lampen)
Land van herkomst Duitsland
Type Feldfernschreiber
Serienummer 7882 - 3597
Bouwjaar Geïntroduceerd in 1935, mijn exemplaar bestaat uit onderdelen uit 1936 en 1939.
Kast Houten kist met metalen verstevigingen
Buizen 4 x RV12P4000
Golfbereik niet van toepassing
Voedingsspanning 12V DC
Verzamelstatus Kompleet en in goede staat. Moet nog getest worden.
Het toestel, deels ontmanteld.
Rechtsboven de electronica unit, links de motor met daaronder de printer, rechts het keyboard met daaronder twee schuiven voor de papierrollen.
De electronica van de feldfernschreiber.
Typeplaatje.
Langs de binnenzijde van het deksel bevindt zich de beknopte handleiding en schema.
Het keyboard met de twee schuiven eronder geopend.
De printer : rechts de drukrol, links het wormwiel dat de tekst 'schrijft'.
Nog een typeplaatje.
De 'karakter'rol.
Een derde typeplaatje.
De 4 RV12P4000 van TeKaDe.

TERUG