Duitse WO2 militaire radio's.

Rel.Msbr.18a - frequenzmessbrücke

Over deze frequentiemeetbrug is weining terug te vinden. Ik heb het Siemens museum aangeschreven en uit hun info blijkt het te gaan om een militaire versie van de meetbrug. In een Siemens kataloog uit 1940 staat de civiele versie van dit toestel afgebeeld: pdf kataloog Siemens

Het toestel wordt gebruikt om nauwkeurige metingen te doen van wisselspanningen. Het toestel heeft een meetbereik van 20Hz tot 100kHz. Bemerk in de kataloog dat het civiele toestel pas vanaf 30Hz begint. Dit bereik is instelbaar in stappen van 1Hz. Het toestel is héél nauwkeuring. Het werkt volgens het principe van de brug van Wien. Een onbekende wisselspanningsbron wordt aangelegd. Met de regelknoppen moet aan de uitgang een nulwaarde verkregen worden. De onbekende frequentie van het aangelegde signaal kan dan afgelezen worden uit de stand van de knoppen.

De afwerking is zoals u kan zien ongeloofelijk. Binnenin ziet het toestel er als nieuw uit. Alles is proper afgewerkt en afgeschermd. De gebruikte condensatoren zijn heel precies. Voor die tijd moet dit een heel duur en speciaal toestel geweest zijn.

Het exacte militaire gebruik van dit toestel heb ik nog niet kunnen achterhalen. Werd het gebruikt bij het herstellingen of in labo's? Of waren er ook andere toepassingen? Verdere info is welkom !

 

Kenmerken

 
Merknaam
Siemens & Halske
Land van herkomst Duitsland
Type Rel.Msbr.18a
Serienummer 275197
Bouwjaar Afgaande op de stempels op de onderdelen is dit toestel uit 1942.
Kast Houten kist, dikker hout dan andere radiotoestellen; langs binnen afgeschermd tegen instraling.
Buizen Geen
Meetbereik 20Hz - 100kHz
Voedingsspanning Geen
Verzamelstatus Kompleet en in goede staat. Werkt.
De houten kist met deksel.
In het deksel vinden we het schema terug.
Typeplaatje, bemerk de Kriegsmarine adelaar.
De grote instelschakelaars. Bovenaan is een fijnregeling.
Het toestel uit zijn kist. Toestand is als nieuw.
Eén van de condensatorblokken. Bemerk de precisie !
Een van de kokers geopend. Een kluwen van spoeltjes, weerstanden en condensatoren.
Een transfo.

TERUG